Herbata to napój znany od 2737 roku p.n.e. odkryto ją w Chinach przez mitologicznego cesarza Shennong'a. Podobno, gdy pił on przegotowaną wodę, wiatr zwiał mu do kubka kilka liści herbaty i odtąd cesarz codziennie chciał pić tylko taką herbatę. Obecnie mamy wiele odmian herbaty, których liście są poddawane wędzeniu, suszeniu lub paleniu. Poznajcie najpopularniejsze rodzaje herbaty.

W tabeli opiszę krótko różne rodzaje herbat oraz podam jak należy je przygotować.
Rodzaj herbaty |
Charakterystyka |
Przygotowanie |
Biała |
Biała herbata jest prawdopodobnie najzdrowszą z herbat. Powstaje ona z młodych pączków, które nie zdążyły jeszcze się rozwinąć. Susz białej herbaty ma kolor srebrnawy. |
Można zaparzać ją nawet 3 razy. Woda powinna mieć temp. 90oC i parzymy ją około 5 minut. |
Czarna |
Są to liście fermentowanej zielonej herbaty, bogate w teinę. Jej przygotowanie wymaga czterech etapów: więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Herbata ta pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmacnia naczynia krwionośne i chroni przed próchnicą. |
Parzy się ją około 5 minut w temperaturze wody 95oC. Można parzyć ją dwa razy. |
Czerwona, czyli Pu-erh |
Liście jej są krótko fermentowane i wówczas nabierają czerwonej barwy. Potem znów jest powtórnie fermentowana i leżakuje. W smaku jest ziemisto-korzenna. Herbata ta poprawia pamięć i nastrój, usuwa toksyny z organizmu i działa moczopędnie. |
Łyżeczkę jej zalewa się szklanką wody o temp. 95oC, parzy się ją od 3-5 min. Można parzyć ją 3 razy. |
Earl Grey |
To czarna herbata mająca specyficzny aromat, który zawdzięcza olejkowi ze skórki pomarańczy. Herbata ta poprawia nastrój i uspokaja, poza tym wspiera pracę mózgu i łagodzi nudności. Obniża też ciśnienie krwi. |
1-2 łyżeczki suszu zalewa się wrzącą wodą i parzy 3-5 minut. |
Genmaiha / Popcorn Tea |
Jest to mieszanka zielonej herbaty z prażonym brązowym ryżem. W smaku lekko orzechowa. Herbata ta poprawia pamięć i apetyt, poza tym zmniejsza ryzyko zakrzepów, wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą. |
Parzymy ją przez 45 sekund do 3 minut w temperaturze wody 70-80oC. Można parzyć ją 2-3 razy. |
Oolong / Ulung/ Turkusowa / Niebiesko-zielona |
Jest to coś pomiędzy herbatą zieloną a czarną. Częściowo sfermentowane liście są prażone. Przez to jest ona łagodniejsza dla żołądka, obniża ciśnienie krwi, uspokaja i przyspiesza spalanie tłuszczu. |
Łyżeczkę herbaty należy zalać 120 ml wody o temp. 90oC. Parzymy ją przez 1-5 minut. Można parzyć ją wielokrotnie, gdzie każde parzenie wydłużamy o 30 sekund. |
Rooibos |
Jest to herbata z liści czerwonokrzewu, rosnącego w RPA. W kolorze i smaku przypomina miód. Mogą ją pić kobiety w ciąży i dzieci, ponieważ nie zawiera garbników. Działa uspokajająco, wspomaga trawienie i poprawia krążenie krwi. |
Łyżeczkę należy zalać 200 ml wody o temp. 95oC. Można pić ja na gorąco i zimno. |
Yerba Mate |
Herbata Yerba Mate ma działanie pobudzające, podobne do kawy. |
Należy parzyć ją w tykwie, gdzie sypiemy około 2/3 naczynia suszu i zalewamy wodą w temp. 70-80oC. Herbatę tę pije się przez bombillę. |
Zielona |
Jest to niesfermentowane, wysuszone i podgrzane listki. Działa przeciwbakteryjnie, przyspiesza wydalanie toksyn, obniża ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Poza tym zawiera witaminy C, E, B i garbniki. |
Łyżeczkę suszu zalewa się wodą o temp. 60-90oC. Pierwszy napar ma działanie pobudzające ze względu na dużą ilość teiny. Drugi napar zaś ma działanie uspokajające. |
Ekologiczna |
Herbata ekologiczna wyróżnia się tym, że nie zawiera pestycydów i innych groźnych dla zdrowia substancji. |
|
Ciekawostki o herbatach:
* Wędzona herbata czyli tzw. Lapsang souchong, to herbata, której sfermentowane liście umieszcza się w dymie palonych korzeni sosny lub cedru. Dzięki temu herbata ta ma specyficzny aromat podobny do cygara.
* Jadalne liście zielonej herbaty można kupić w Birmie. Ona jak i kiszona herbata, czyli Laphet są uznawane za przysmak.
* Herbatę należy parzyć w naczyniach glinianych pokrytych szkliwem, porcelaną lub szkłem. Takie naczynia dłużej niż naczynia srebrne czy stalowe, trzymają ciepło. Zaś aluminiowe czajniki lub te z lanego żelaza psują smak i zapach herbaty.
* Herbaty zielona i czarna zapobiegają próchnicy, hamują powstawanie płytki nazębnej oraz wzrost bakterii.
* Herbatę w torebce wymyślił Thomas Sullivan w 1904 roku. Wówczas wysłał on próbki herbaty zaszyte w kawałki jedwabiu.
* Pierwszą herbatę w Wielkiej Brytanii można było kupić wyłącznie w aptekach.