pytanie zadane 24 lutego 2018 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 25 lutego 2018 przez użytkownika

Kamień do pieczenia pizzy sprawdzi się w Twojej kuchni, jeśli na prawdę często ją przyrządzasz. Jest on lepszy od zwykłej blaszki, ponieważ równomiernie rozprowadza ciepło po całym placku. Pizza wówczas będzie równo upieczona, ale nie będzie spalona od spodu. Prócz tego pizza na kamieniu piecze się znacznie szybciej niż normalnie. Kamień dodatkowo wchłania wilgoć, dlatego też spód jest wówczas bardziej chrupiący. 

Przygotowanie pizzy na kamieniu może nieco się różnić, ponieważ najpierw należy rozgrzać w piekarniku kamień (kamień wkładamy do zimnego piekarnika, ponieważ inaczej może pęknąć). Pizzę kładziemy na gorący kamień i pieczemy około 10 minut. Jak będzie ona już upieczona, wyłączamy piekarnik i zdejmujemy ostrożnie samą pizzę. Kamienia nie należy ruszać, bo jest bardzo gorący. Kamień może stygnąć 1-2 godziny. 

Kamienie do pieczenia pizzy, dostępne w sklepach, mogą być okrągłe lub prostokątne i mają różną grubość. Prostokątny kamień to więcej miejsca do pieczenia, grubszy kamień magazynuje więcej ciepła i dłużej będzie ciepły, zaś cienki kamień nagrzeje się szybciej, bo już w około 30 minut i też krócej też będzie to ciepło trzymał. Ceny za kamień do pieczenia pizzy są różne i w zależności od sklepu wahają się w okolicach 70 zł. 

...