pytanie zadane 5 lutego 2018 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 5 lutego 2018 przez użytkownika

Świeży szpinak można przyrządzić na wiele sposobów m.in. dodać go do sałatki czy zupy. Ja dziś napiszę Wam przepis na jajecznicę ze świeżym szpinakiem i łososiem.

Składniki:

- 40 g wędzonego łososia,

- 4 łyżeczki masła,

- 4 jajka,

- 100 g świeżego szpinaku,

- pół łyżeczki oliwy z oliwek,

- sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Połowę, czyli 20 g łososia kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski. Do niego dodajemy masło i przyprawy. Na patelnię wlewamy olej i ją rozgrzewamy. 

W misce mieszamy jajka, doprawiamy i smażymy cały czas mieszając. Gdy jajka prawie się zetną dodajemy szpinak i mieszamy, aż zrobi się on miękki. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy łososia (z miski). 

Na talerzu kładziemy drugą, pozostałą część łososia, na niego kładziemy porcję jajecznicy. 

Polecam również przepis na Tarta z kurczakiem, świeżym szpinakiem i mozarellą.

tatra ze szpinakiem

...