Towaroznawstwo jest nauką o towarach i czynnikach wpływających na jego zdolność zaspokojenia określonych potrzeb człowieka. Jest ono bardzo rozległą dziedziną wiedzy obejmującą poprawne nazewnictwo, surowce i materiały, proces technologiczny, klasyfikacje towarów, normalizację, metody badań, ocenę jakości, znakowanie, dobór opakowań, magazynowanie i transport. Dzieli się je na towaroznawstwo ogólne i branżowe (szczegółowa charakterystyka towarów).

Oto jaki zakres różnych dyscyplin wykorzystuje się w towaroznawstwie:
Nauka |
Wykorzystanie w towaroznawstwie |
Chemia |
Dzięki niej uzyskuje się towary odpowiedniej jakości, wartości odżywczej, poza tym zapobiega się korozji czy utracie witamin |
Fizyka |
Istotna w wyrobach nieżywnościowych, ale też w żywności jak np. kaloryczność czy konsystencja |
Mikrobiologia |
Zapobiega niekorzystnym zmianom podczas przechowywania żywności |
Technologia |
Kontroluje i steruje jakością na wszystkich etapach produkcji |
Materiałoznawstwo |
Dzięki odpowiedniemu materiałowi uzyskuje się pożądane cechy produktu |
Informatyka |
Automatyczna identyfikacja towarów |
Ekonomia |
Wartość wymienna towaru powinna wynikać z wartości użytkowej i jakości |
Marketing |
Dostosowuje właściwości towarów do nabywców, promocji i znakowania towaru |
Logistyka |
Zapewnienie właściwych warunków transportu i opakowania |
Psychologia |
Dobór kolorystyki, kształtu wpływa na posiadanie danego towaru |
Geografia |
region z jakiego pochodzi towar pozwala przewidzieć jego jakość |
Prawo |
Badanie i znakowanie grup towarów i odpowiedzialność za wyrób |
Towaroznawstwo wchodzi w skład nauk ekonomicznych i znajduje się tuż obok ekonomii, finansów i nauk o zarządzaniu. Obecnie wiele uczelni w Polsce posiada taki kierunek kształcenia. Uczelnie te znajdują się m.in. w Krakowie, Poznaniu, Gdynii, Radomiu, Rzeszowie, Wrocławiu, Łodzi, Szczecinie, Olsztynie, Lublinie, Warszawie i Krośnie.
Osoba kończąca kierunek jakim jest towaroznawstwo nabywa umiejętności takie jak m.in.:
- ocena produktów spożywczych i przemysłowych,
- przeprowadzanie analizy cyklu trwania produktu,
- poznanie standardów jakości,
- certyfikowanie żywności,
- metody wprowadzania systemów jakości itp.
Jako znawca towarów można potem pracować np. w laboratoriach kontroli jakości i certyfikacji produktów lub w jednostkach kontrolno-pomiarowych, jednostkach gospodarczych i przemysłowych. Zawód wykonywany będzie się nazywał specjalista do spraw jakości i ekspert do spraw produktów. Poza tym można pracować w organach nadzoru urzędowego oraz w przedsiębiorstwach produkcji żywności.