Niestety na co dzień mamy problem z przyklejaniem się jedzenia do powierzchni patelni czy garnków, co skutkuje późniejszym przypaleniem potrawy. Oczywiście, że da się takie naczynie wyczyścić, ale potrzeba do tego nieco siły i cierpliwości. Można kupić też specjalne chemiczne preparaty, które pewnie szybciej usuną mocne przypalenia, ale nie wiem jak działają, bo nie sprawdzałam.
Sprawdziłam natomiast dość tani sposób i mogę go polecić i Wam. Prócz przypalonych naczyń, które są to niezbędne, potrzebna będzie jeszcze:
- druciana gąbka,
- opakowanie sody oczyszczonej,
- około 2-3 łyżek octu,
- gorąca woda.
Zlew zatykamy korkiem, następnie sypiemy sodę, dodajemy ocet i lejemy do zlewu gorącą wodę (przegotowana lub z kranu). Zanurzamy w roztworze naczynie, w moim przypadku patelnię. Ja trzymałam ją w zlewie całą noc, ale jeśli macie mniej przypalone garnki to możecie je trzymać w roztworze 30-60 minut.


Potem zostaje szorowanie druciakiem, aż brud zejdzie. Ja muszę powiedzieć, że przy dnie musiałam pomóc sobie nożykiem, ale brzegi puściły drucianą gąbką.


Od razu mówię, że ta mikstura pomoże na stalowe, metalowe, emaliowane urządzenia kuchenne. Nie pomaga na żeliwne lub kamiennie naczynia.