pytanie zadane 6 stycznia 2018 w Zdrowie i uroda przez użytkownika anonimowy
Ile go znajduje się w różnych produktach?

1 odpowiedź

odpowiedź 6 stycznia 2018 przez użytkownika

Nazwa cholesterolu pochodzi od greckich słów chole - żółć i stereos - stały. Cholesterol występuje w naszym organizmie w postaci cząsteczek o nazwie acetylokoenzym A. Jest on jednym z produktu rozkładu cukrów, tłuszczy i białek. Praktycznie każdy nasz nadmiar kalorii, który znajduje się w organizmie, zostaje zamieniony w cholesterol. Dlatego też jest on substancją tłuszczową, sterolem. Jest on ciężki, woskowaty i rozpuszcza się w temperaturze 149oC. W naszym organizmie dziennie wytwarzany jest 1 gram cholesterolu i głównie produkuje go wątroba. 

Jeśli chodzi o żywność to produkty pochodzenia roślinnego nie zawierają cholesterolu, ponieważ rośliny nie mają wątroby, która by go produkowała. W poniższej tabeli przedstawię w jakich produktach w jakiej ilości występuje cholesterol. Będzie to tylko przykład, ponieważ niektóre rzeczy zawierające cholesterol chronią nasze zdrowie. 

Produkt spożywczy Ilość Cholesterol w mg
wątroba drobiowa 100 g 555
jajko 1 215
krewetki 100 147
krab 100 127
ser cheddar 100 105
homar 100 95
łosoś 100 63
wieprzowina 100 62
wołowina chuda 100 60
pierś z kurczaka bez skóry 100 58
ostrygi 100 47
przegrzebki 100 45
masło łyżka 35
jogurt pełnotłusty szklanka 32
mleko pełnotłuste szklanka 14
margaryna łyżka 0
ugotowane białko jajka 1

Cholesterol w naszym organizmie spełnia bardzo wiele funkcji, do których należy m.in.:

- wchodzi w skład błony komórkowej,
- syntezuje hormony steroidowe (estrogen, progesteron, DHEA, testosteron),
- syntezuje hormony wytwarzane przez nadnercza,
- wytwarza żółć,
- syntezuje witaminę D.
- chroni skórę przed odwodnieniem i wytwarza osłonę,
- stymuluje działanie serotominy odpowiedzialnej za dobry nastrój,
- tworzy osłonkę mielionową powlekającą komórki nerwowe i umożliwiającą przesyłanie impulsów elektrycznych,
- pełni funkcję przeciwutleniacza transportującego do naszego organizmu witaminy. 

...