Nazwa cholesterolu pochodzi od greckich słów chole - żółć i stereos - stały. Cholesterol występuje w naszym organizmie w postaci cząsteczek o nazwie acetylokoenzym A. Jest on jednym z produktu rozkładu cukrów, tłuszczy i białek. Praktycznie każdy nasz nadmiar kalorii, który znajduje się w organizmie, zostaje zamieniony w cholesterol. Dlatego też jest on substancją tłuszczową, sterolem. Jest on ciężki, woskowaty i rozpuszcza się w temperaturze 149oC. W naszym organizmie dziennie wytwarzany jest 1 gram cholesterolu i głównie produkuje go wątroba.
Jeśli chodzi o żywność to produkty pochodzenia roślinnego nie zawierają cholesterolu, ponieważ rośliny nie mają wątroby, która by go produkowała. W poniższej tabeli przedstawię w jakich produktach w jakiej ilości występuje cholesterol. Będzie to tylko przykład, ponieważ niektóre rzeczy zawierające cholesterol chronią nasze zdrowie.
Produkt spożywczy |
Ilość |
Cholesterol w mg |
wątroba drobiowa |
100 g |
555 |
jajko |
1 |
215 |
krewetki |
100 |
147 |
krab |
100 |
127 |
ser cheddar |
100 |
105 |
homar |
100 |
95 |
łosoś |
100 |
63 |
wieprzowina |
100 |
62 |
wołowina chuda |
100 |
60 |
pierś z kurczaka bez skóry |
100 |
58 |
ostrygi |
100 |
47 |
przegrzebki |
100 |
45 |
masło |
łyżka |
35 |
jogurt pełnotłusty |
szklanka |
32 |
mleko pełnotłuste |
szklanka |
14 |
margaryna |
łyżka |
0 |
ugotowane białko jajka |
1 |
0 |
Cholesterol w naszym organizmie spełnia bardzo wiele funkcji, do których należy m.in.:
- wchodzi w skład błony komórkowej,
- syntezuje hormony steroidowe (estrogen, progesteron, DHEA, testosteron),
- syntezuje hormony wytwarzane przez nadnercza,
- wytwarza żółć,
- syntezuje witaminę D.
- chroni skórę przed odwodnieniem i wytwarza osłonę,
- stymuluje działanie serotominy odpowiedzialnej za dobry nastrój,
- tworzy osłonkę mielionową powlekającą komórki nerwowe i umożliwiającą przesyłanie impulsów elektrycznych,
- pełni funkcję przeciwutleniacza transportującego do naszego organizmu witaminy.