walutomat

pytanie zadane 29 grudnia 2017 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 29 grudnia 2017 przez użytkownika

Patelnia typu wok, czyli taka przypominająca miskę, pochodzi z kuchni chińskiej. Jest ona tam używana w każdym domu od wielu, wielu lat. Choć u nas jeszcze nie jest tak doceniana, to warto poznać zalety przygotowywania potraw właśnie w niej. Potrawy w woku przygotowuje się szybko, niezależnie od składników jakich do niej użyjemy. Wyróżnia się następujące rodzaje woków:

- wok kantoński - mający uchwyty, uszy po obu stronach patelni,

- wok pekiński lub mandaryński - mający jedną rączkę,

- wok pekiński - o spłaszczonym dnie.

Jeśli chodzi o materiał wykonania, to najlepsze są woki wykonane ze stali węglowej. Dobre są też woki żeliwne, ale minusem jest ich waga. Poza tym można kupić tańsze woki wykonane z aluminium czy ceramiczno-granitowe. W woku potrawy są podgrzewane z każdej strony, dzięki kształtowi, po którym równomiernie rozchodzi się ogień.  

...