Tak, kuchenka mikrofalowa może służyć do przyrządzania zarówno świeżych jak i mrożonych warzyw. Trzeba pamiętać, że jeśli mają one być równomiernie ugotowane (pokrojone w jednakowej wielkości kostkę, plastry), to trzeba przemieszczać je 2 razy od brzegu naczynia do jego środka. Warzywa solimy dopiero po upieczeniu.
Przygotowanie warzyw w mikrofalówce należy robić pod przykryciem i trzeba pamiętać, by podczas odkrywania przykrycia nie poparzyć się parą. Można naczynie przykryć folią spożywczą, ale trzeba pamiętać o tym, aby jeden róg był odwinięty, ponieważ para musi gdzieś uchodzić.
Warzywa jakie można przygotować w kuchence mikrofalowej to:
- Bakłażan - średniej wielkości - 5-7 minut
Umyć, nakłuć kilkakrotnie widelcem, położyć w naczyniu, przykryć. Piec, sprawdzić czy jest miękki, zostawić na
3-5 minut, obrać.
- Brokuły - kostka 500 g - 8-12 minut
Odkroić twarde końce, wypłukać, ułożyć w naczyniu łodygami do brzegu, różyczkami do środka. Dodać 2 łyżki
wody, przykryć i piec. Wyjąć, zostawić na 3-5 minut. Polać sosem lub roztopionym masłem.
- Brukselka - 500 g - 5-9 minut
Obrać warzywa ze zwiędłych liści, ściąć nasadę i naciąć na krzyż, wypłukać, włożyć do naczynia. Dodać 2 łyżki
wody lub masła, przykryć folią. Piec połowę wymaganego czasu, zamieszać i piec do miękkości. Odstawić na
3-5 minut po wyjęciu.
- Buraczki - 500 g - 14-19 minut
Umyć, ułożyć w naczyniu, wlać pół szklanki wody, przykryć. Gotować połowę czasu, zamieszać i gotować do
miękkości. Odstawić na 3-5 minut. Ostudzić, obrać i przygotować wg własnego uznania.
- Cebula
* w całości - 8 małych - 5-7 minut
Obrać, ułożyć w naczyniu, dodać 2 łyżki wody, przykryć, piec do miękkości.
* w plasterkach - 500 g - 5-8 minut
Upiec, a po upieczeniu zostawić na 2 minuty.
* w ćwiartki - 2 duże - 6-8 minut
Upiec, a po upieczeniu zostawić na 2 minuty.
- Cukinia w plastry - 2 szklanki - 4-7 minut
Nie obierać, pokroić w plastry, włożyć do naczynia, dodać 2 łyżki masła, przykryć. Piec połowę czasu,
sprawdzić i w razie potrzeby jeszcze dopiec. Zostawić na 3-5 minut.
- Fasolka szparagowa - zielona 250 g - 6-10 minut
- żółta 500 g - 13-17 minut
Wypłukać, pokroić w ukośne kawałki, włożyć do naczynia, wlać ćwierć szklanki wody, przykryć. Gotować
połowę czasu, zamieszać i dalej piec aż do miękkości. Wyjąć i odstawić na 3-5 minut.
- Groszek zielony - 1 kg - 6-8 minut
Przebrać, wypłukać, ułożyć w płytkim naczyniu, dodać 2 łyżki wody lub masła, przykryć. Piec połowę czasu, po
czym sprawdzić miękkość, zamieszać i w razie potrzeby dopiec.
- Kapusta
* mała główka - 1 sztuka - 7-10 minut
Obrać ze zwiędłych liści, wyciąć głąb, ułożyć w płytkim naczyniu, wlać pół szklanki wody, przykryć. Po
upieczeniu odstawić na 5-7 minut pod przykryciem. Podzielić na ćwiartki, polać stopionym masłem, osolić,
doprawić.
* kapusta w ćwiartki lub grubo poszatkowana - 500 g - 9-14 minut
Włożyć do płytkiego naczynia, wlać pół szklanki wody, przykryć. Piec połowę czasu, zamieszać, przykryć i
dalej piec do miękkości. Odstawić na 3-5 minut.
- Kukurydza kolba - 2 sztuki - 4-8 minut
Ściągnąć liście i nitki. Kukurydzę zakryć liśćmi i przewiązać nitką w 2-3 miejscach. Położyć na papierowych
serwetkach. Piec połowę czasu, przewrócić i piec dalej. Odstawić na 3-5 minut, po czym ostrożnie zdjąć
liście.
- Marchewka
* słodka cała - 500 g - 8-11 minut
Włożyć do płytkiego naczynia, szczelnie przykryć. Piec połowę czasu, przewrócić i piec do miękkości.
* w plastrach, kostce, słupkach lub grubo starta - 500 g - 9-13 minut
Włożyć do płytkiego naczynia, dodać 2 łyżki wody, przykryć. Piec połowę czasu, zamieszać i piec do
miękkości.
- Pieczarki
* całe - 250 g - 3-5 minut
* plastry - 250 g - 3-6 minut
Wypłukać, włożyć do naczynia, dodać 2 łyżki masła, nie przykrywać, nie solić. Piec i podczas pieczenia
zamieszać dwa razy. Odstawić po upieczeniu na 3-5 minut. Posolić przed podaniem.
- Pory - 750 g - 5-7 minut
Wypłukać, odciąć korzeń, naciąć wzdłuż i dokładnie umyć. Układać na przemian białą i zieloną stronę do
bocznych ścianek naczynia, przykryć. Po połowie czasu sprawdzić miękkość. Odstawić po upieczeniu na 3-5
minut.
- Szparagi całe - 500 g - 5-9 minut
Umyć, odciąć twarde końce i obrać z włókien. Główki szparagów umieścić w stronę środka naczynia, dodać 3
łyżki masła, przykryć. Piec do miękkości, odwracając je na drugą stronę po upływie połowy czasu. Odstawić po
upieczeniu na 3-5 minut.
- Ziemniaki
* duże całe - 1 szt. - 4-6 minut
2 szt. - 6-8 minut
4 szt. - 12-15 minut
6 szt. - 20-24 minuty
Wyszorować, nakłuć widelcem, ułożyć w naczyniu grubymi końcówkami w stronę ścianek kuchenki. Piec
połowę czasu, przewrócić i piec do miękkości. Nie przykrywać. Wyjąć i odstawić na 3-5 minut.
* kostka, ćwiartki, plasterki - 4 szt. - 2-15 minut, 7-10 minut, 8-10 minut
Wsypać do naczynia, wlać ćwierć szklanki wody, przykryć. Piec połowę czas, zamieszać, piec do miękkości.