pytanie zadane 15 grudnia 2017 w Kuchnia przez użytkownika Gość

1 odpowiedź

odpowiedź 15 grudnia 2017 przez użytkownika

Tak, kuchenka mikrofalowa może służyć do przyrządzania zarówno świeżych jak i mrożonych warzyw. Trzeba pamiętać, że jeśli mają one być równomiernie ugotowane (pokrojone w jednakowej wielkości kostkę, plastry), to trzeba przemieszczać je 2 razy od brzegu naczynia do jego środka. Warzywa solimy dopiero po upieczeniu. 

Przygotowanie warzyw w mikrofalówce należy robić pod przykryciem i trzeba pamiętać, by podczas odkrywania przykrycia nie poparzyć się parą. Można naczynie przykryć folią spożywczą, ale trzeba pamiętać o tym, aby jeden róg był odwinięty, ponieważ para musi gdzieś uchodzić. 

Warzywa jakie można przygotować w kuchence mikrofalowej to:

- Bakłażan - średniej wielkości - 5-7 minut
  Umyć, nakłuć kilkakrotnie widelcem, położyć w naczyniu, przykryć. Piec, sprawdzić czy jest miękki, zostawić na
  3-5 minut, obrać.

- Brokuły - kostka 500 g - 8-12 minut
  Odkroić twarde końce, wypłukać, ułożyć w naczyniu łodygami do brzegu, różyczkami do środka. Dodać 2 łyżki 
  wody, przykryć i piec. Wyjąć, zostawić na 3-5 minut. Polać sosem lub roztopionym masłem.

- Brukselka - 500 g - 5-9 minut
  Obrać warzywa ze zwiędłych liści, ściąć nasadę i naciąć na krzyż, wypłukać, włożyć do naczynia. Dodać 2 łyżki
  wody lub masła, przykryć folią. Piec połowę wymaganego czasu, zamieszać i piec do miękkości. Odstawić na
  3-5 minut po wyjęciu. 

- Buraczki - 500 g - 14-19 minut
  Umyć, ułożyć w naczyniu, wlać pół szklanki wody, przykryć. Gotować połowę czasu, zamieszać i gotować do
  miękkości. Odstawić na 3-5 minut. Ostudzić, obrać i przygotować wg własnego uznania. 

- Cebula
  * w całości - 8 małych - 5-7 minut
     Obrać, ułożyć w naczyniu, dodać 2 łyżki wody, przykryć, piec do miękkości.
  * w plasterkach - 500 g - 5-8 minut
     Upiec, a po upieczeniu zostawić na 2 minuty.
  * w ćwiartki - 2 duże - 6-8 minut
     Upiec, a po upieczeniu zostawić na 2 minuty.

- Cukinia w plastry - 2 szklanki - 4-7 minut
   Nie obierać, pokroić w plastry, włożyć do naczynia, dodać 2 łyżki masła, przykryć. Piec połowę czasu, 
   sprawdzić i w razie potrzeby jeszcze dopiec. Zostawić na 3-5 minut.

- Fasolka szparagowa - zielona 250 g - 6-10 minut
                                     - żółta 500 g - 13-17 minut
  Wypłukać, pokroić w ukośne kawałki, włożyć do naczynia, wlać ćwierć szklanki wody, przykryć. Gotować 
  połowę czasu, zamieszać i dalej piec aż do miękkości. Wyjąć i odstawić na 3-5 minut.

- Groszek zielony - 1 kg - 6-8 minut
   Przebrać, wypłukać, ułożyć w płytkim naczyniu, dodać 2 łyżki wody lub masła, przykryć. Piec połowę czasu, po
   czym sprawdzić miękkość, zamieszać i w razie potrzeby dopiec.

- Kapusta 
   * mała główka - 1 sztuka - 7-10 minut
     Obrać ze zwiędłych liści, wyciąć głąb, ułożyć w płytkim naczyniu, wlać pół szklanki wody, przykryć. Po
     upieczeniu odstawić na 5-7 minut pod przykryciem. Podzielić na ćwiartki, polać stopionym masłem, osolić,
     doprawić.
   * kapusta w ćwiartki lub grubo poszatkowana - 500 g - 9-14 minut
     Włożyć do płytkiego naczynia, wlać pół szklanki wody, przykryć. Piec połowę czasu, zamieszać, przykryć i
      dalej piec do miękkości. Odstawić na 3-5 minut.

- Kukurydza kolba - 2 sztuki - 4-8 minut
     Ściągnąć liście i nitki. Kukurydzę zakryć liśćmi i przewiązać nitką w 2-3 miejscach. Położyć na papierowych
     serwetkach. Piec połowę czasu, przewrócić i piec dalej. Odstawić na 3-5 minut, po czym ostrożnie zdjąć 
     liście.

- Marchewka
  * słodka cała - 500 g - 8-11 minut
     Włożyć do płytkiego naczynia, szczelnie przykryć. Piec połowę czasu, przewrócić i piec do miękkości.
  * w plastrach, kostce, słupkach lub grubo starta - 500 g - 9-13 minut
     Włożyć do płytkiego naczynia, dodać 2 łyżki wody, przykryć. Piec połowę czasu, zamieszać i piec do 
     miękkości.

- Pieczarki
  * całe - 250 g - 3-5 minut
  * plastry - 250 g - 3-6 minut
     Wypłukać, włożyć do naczynia, dodać 2 łyżki masła, nie przykrywać, nie solić. Piec i podczas pieczenia 
      zamieszać dwa razy. Odstawić po upieczeniu na 3-5 minut. Posolić przed podaniem.

- Pory - 750 g - 5-7 minut
  Wypłukać, odciąć korzeń, naciąć wzdłuż i dokładnie umyć. Układać na przemian białą i zieloną stronę do 
  bocznych ścianek naczynia, przykryć. Po połowie czasu sprawdzić miękkość. Odstawić po upieczeniu na 3-5 
  minut. 

- Szparagi całe - 500 g - 5-9 minut
  Umyć, odciąć twarde końce i obrać z włókien. Główki szparagów umieścić w stronę środka naczynia, dodać 3 
  łyżki masła, przykryć. Piec do miękkości, odwracając je na drugą stronę po upływie połowy czasu. Odstawić po 
  upieczeniu na 3-5 minut.

- Ziemniaki
  * duże całe - 1 szt. - 4-6 minut
                       2 szt.  - 6-8 minut
                       4 szt. - 12-15 minut
                       6 szt. - 20-24 minuty
     Wyszorować, nakłuć widelcem, ułożyć w naczyniu grubymi końcówkami w stronę ścianek kuchenki. Piec
     połowę czasu, przewrócić i piec do miękkości. Nie przykrywać. Wyjąć i odstawić na 3-5 minut.
  * kostka, ćwiartki, plasterki - 4 szt. - 2-15 minut, 7-10 minut, 8-10 minut
     Wsypać do naczynia, wlać ćwierć szklanki wody, przykryć. Piec połowę czas, zamieszać, piec do miękkości. 
 

...