Zasady rozmrażania potraw w mikrofali podam w poniższej tabeli. Tam też wypiszę jakie produkty można w niej rozmrażać oraz podam ich ilość i czas. Podany czas jest dla urządzenia o mocy 200/300 W (niska moc).
Produkt |
Liczba lub waga |
Czas w minutach |
Pieczywo
- bochenek
- kajzerka
- grahamka |
500 g
4 sztuki
2 sztuki |
6-8
1-2
2-3 |
Ryby
- kostki
- filety
- tuszki
- pstrągi |
6 sztuk
250 g
500 g
200 g |
6-7
3-4
6-8
3,5 |
Mięso
- pieczeń wołowa
- wołowe mielone
- kotlety cielęce
- pieczeń cielęca
- kotlety schabowe
- pieczeń wieprzowa |
na każde 500 g
500 g
2 x 100 g
na każde 500 g
2 x 250 g
na każde 500 g |
8-10
7-10
4-5
6-8
6-8
8-10 |
Drób
- porcje kurczaka
- tuszki kurczaka lub kaczki |
2 x 250 g
na każde 500 g |
7-9
6-8 |
Masło |
250 g |
1,5-2 |
Owoce |
250 g
500 g |
3-5
5-8 |
Warzywa
- brokuły
- brukselka
- fasolka szparagowa
- groszek zielony
- kalafior różyczki
- kolby kukurydzy
- marchew kostka
- mieszanka warzyw |
250 g
|
7-9
6-7
6-8
4,5-5,5
7-8
6-7
6-7
4,5-5,5 |