pytanie zadane 15 grudnia 2017 w Kuchnia przez użytkownika Gość

1 odpowiedź

odpowiedź 15 grudnia 2017 przez użytkownika

Mikrofalowanie to przygotowywanie potraw w kuchence mikrofalowej przy odpowiedniej temperaturze i w odpowiednim czasie. Inaczej mówiąc jest to podgrzewanie jedzenia w mikrofali, kuchence mikrofalowej. 

smażenie frytek w mikrofali

Zasada działania mikrofalówki jest następująca. Fale mikrofalowe, które przenikają do jedzenia powodują jego ogrzanie do wysokiej temperatury, ale potrawa nie jest zrumieniona. Wnikają one do pożywienia na głębokość około 3,8 cm. Dlatego też potrawy nie powinny przekraczać więcej niż 7,6 cm grubości, długości i szerokości, gdyż wówczas nie zostaną dostatecznie podgrzane. 

W kuchenkach mikrofalowych prócz podgrzewania potraw można również przygotować potrawy, takie jak np. ciasto murzynek czy frytki z mikrofali. Raczej nie polecam gotowania jajek w mikrofalówce. 


Co ciekawe zjawisko mikrofalowania wykorzystuje się nie tylko w kuchenkach mikrofalowych, ale również w:

- radarach mikrofalowych,
- radiozapalnikach,
- radarowych pomiarach prędkości,
- radach meteorologicznych,
- łączności statelitarnej,
- pomiarach wilgotności,
- telefonach komórkowych,
- nawigacji,
- bezprzewodowych sieciach komórkowych,
- reaktorach mikrofalowych. 

...