Decydując się na odmrażanie zamrażarki warto przeznaczyć sobie więcej czasu i jeszcze dodatkową dokładnie ją umyć. Odszranianie należy wykonywać jak pojawi się lód na szufladach i innych jej elementach, ponieważ duża warstwa lodu powoduje zużycie większej ilości energii elektrycznej. Dlatego zamrażarkę trzeba odmrażać raz lub dwa razy w roku! Jeśli lód pojawia się częściej, należy częściej ją rozmrażać.
Pokrętło ustawia się na pozycję maksymalną na około 4 godziny przed planowanym rozmrożeniem, jeśli znajdują się produkty w zamrażarce. Dzięki temu wyjęte produkty na dłużej będą mogły zachować zimno po wyjęciu ich z zamrażarki. Poza tym takie zamrożone produkty kładziemy w miskę, owijamy papierem gazetowym, kocem i odstawiamy w chłodne miejsce. Odmrażanie należy przeprowadzić w miarę możliwości szybko.
Przed rozmrożeniem należy wyłączyć lodówkę (pozycja 0 lub OFF na pokrętle) i odłączyć ją z gniazdka. Następnie wyjmujemy produkty, szuflady i otwieramy, wysuwamy kanalik odpływowy. Podstawiamy miskę. Drzwi zamrażarki zostawiamy otwarte, by lód szybciej się rozpuścił. Wnętrze następnie myjemy i dokładnie suszymy, a na końcu podłączamy do gniazdka, włączamy odpowiedni poziom temperatury, czekamy aż zacznie mrozić i dopiero wkładamy produkty.