Ekonomiczne użytkowanie lodówki, to przede wszystkim jej poprawne ustawienie w odpowiednim miejscu. Nie można ustawiać jej blisko źródeł ciepła jak grzejniki czy kuchenki. Trzeba zadbać też o odpowiednią temperaturę wewnątrz lodówki. W chłodziarce najlepszą temperaturą będzie 6-8oC, a w zamrażarce -18oC.
Żywność w lodówce warto ustawić tak, by wiedzieć co gdzie stoi, podczas gdy jest ona zamknięta. Wówczas gdy coś nam potrzeba otwieramy drzwi lodówki tylko na chwilę, wyjmujemy co potrzeba i zamykamy, by nie uciekało z niej zimno. Półki i ściany lodówki należy regularnie przecierać, by nie dopuścić do powstania warstwy szronu. Jak już mowa o czyszczeniu to warto też czyścić regularnie uszczelkę drzwi, bo w przeciwnym razie nie będą się one domykały.
W lodówce, podobnie jak w zamrażarce, znajdują się różne strefy temperatur, gdyż zachodzi tam naturalne cyrkulacja powietrza. Najchłodniej jest oczywiście nad szufladami na warzywa, czyli na samym dole chłodziarki. Tam też należy układać produkty delikatne i takie które łatwo i szybko się psują. Należeć do nich będą: ryby, mięso, drób, wędliny, potrawy gotowe, potrawy, które zawierają jaja lub śmietanę, mieszanki ciast, pakowane warzywa. Najcieplej jest na samej górze chłodziarki, gdzie trzyma się masło i sery.
Warto również pamiętać o regularnym rozmrażaniu i myciu zamrażalki, która jest wbudowana w lodówkę.