pytanie zadane 6 grudnia 2017 w Dom i ogród przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 13 grudnia 2017 przez użytkownika

Jeżeli chodzi o zamrażanie produktów, to można to robić prawie ze wszystkimi produktami. Wyjątek stanowią jarzyny, które spożywa się wyłącznie na surowo jak np. zielona sałata. Zamrażać można artykuły wyłącznie mające najwyższą jakość. I co ważne produkty te należy poporcjować, tak by każda z nich nadawała się do jednorazowego spożycia, a nie do ponownego mrożenia. 

Opakowania do mrożenia powinny być bez zapachu, odporne na przenikanie powietrza i wilgoci, a także niewrażliwe na tłuszcze. Do mrożenia używajmy więc woreczków, folii aluminiowej lub folii polietylenowej. Takie opakowania są szczelne i ściśle przylegają do produktu. Na pewno do mrożenia nie należy używać szklanych pojemników. 

Bardzo ważnym aspektem mrożenia jest to, żeby świeżo przygotowana żywność, którą dopiero chcemy zamrozić i która ma temperaturę pokojową nie kłaść w zamrażalce tuż obok tej żywności, która jest już zamrożona (została zamrożona wcześniej). Dobrze jest położyć ją po jednej stronie szuflady do zamrażania, a tą żywność, która jest już głęboko mrożona z drugiego boku. Nie powinny się one stykać ze sobą. 

Zamrażarki często posiadają jedną komorę zwaną komorą szybkiego mrożenia. Nie powinno się w niej mrozić żywności, a jedynie kostki lodu. 

...