pytanie zadane 6 grudnia 2017 w Dom i ogród przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 12 grudnia 2017 przez użytkownika

By nasza lodówka służyła nam jak najdłużej oraz by nasze produkty zawsze były długo świeże należy przechowywać je w chłodziarce odpowiednio opakowane. Oczywiście trzeba pamiętać w jaki sposób je przechowywać, by jak najdłużej były posłużyły nam do spożycia i szybko się nie psuły. 

Za opakowania produktów, które będziemy trzymać w lodówce, mogą posłużyć nam m.in.: pudełka, talerzyki, kartoniki (soki, śmietana, mleko) lub folia spożywcza, folia aluminiowa. Mogą to być takie same pudełka i pojemniki, których użyjesz do pakowania śniadania do szkoły lub pracy. 

plastikowy pojemnik na drugie śniadanie

Produkty musimy rozmieścić dobrze i równomiernie na całej półce lodówki, tak by ściana tylna lodówki się nie oszraniała, a nasze produkty nie robiły się wilgotne, należy tak je ustawiać, by nie dotykały ścianek lodówki. Najlepiej jest umieszczać je tuż przy granicy ścian lodówki, ale żeby pudełka itp. nie dotykały ich. 

Ważną sprawą i też oczywistą jest to, że nie wolno wstawiać do lodówki produktów, które są gorące lub ciepłe. Gorące potrawy muszą odstać do wystygnięcia i dopiero można je wstawić do lodówki gdy są chłodne. 

chłopski garnek

Szczelnych pojemników lub folii powinniśmy używać szczególnie wtedy, gdy mamy w lodówce produkty łatwo chłonące zapach, takie jak: masło, mleko, ser biały. To one najbardziej będą chłonęły zapachy takich produktów jak ryby, wędliny czy sery, dlatego je właśnie umieszczaj w szczelnych zamkniętych pojemnikach, najlepiej próżniowych, a jeśli takich nie masz zawiń potrawę w folię, po czym całość włóż do zamykanego pudełka. 

Jeżeli masz w lodówce warzywa, to musisz pamiętać, że one posiadają w sobie dużą ilość wody. Dlatego najlepiej chować je do specjalnych, przeznaczonych na warzywa i owoce szuflad. Często takie szuflady mają oznaczenie VitControl Plus.

szuflada vitcontrol plus w lodówkach

Może pojawić się nad szufladami para wodna, ale nie wpływa ona na działanie urządzenia. Dlatego też dobrze jest umieszczać w lodówce warzywa nie myte, a myć je przed samym użyciem. Jeśli tego nie lubisz to umyj warzywa, ale przed włożeniem ich do lodówki dobrze je osusz. Poza tym umyte warzywa szybciej się psują. Co ciekawe warzyw i owoców w chłodziarce nie musisz trzymać w koszach czy szufladach. Możesz położyć je na dolnej półce, a szuflady wyjąć. Uzyskasz tym samym więcej przestrzeni.  

komentarz 2 kwietnia 2020 przez użytkownika anonimowy
Ja tam zawsze mam zawalona zamrażarkę bardziej niż sama chłodziarkę w lodówce. Bo w lodówce większość produktów przechowa się na chwilę natomiast w zamrażarce można to zrobić i na wiele miesięcy.
...