Tort w kształcie samochodu zaczynamy od tego, że musimy upiec jego spód. Może to być biszkopt, ale ja upiekłam ciasto ze szpinakiem. Użyłam do upieczenia dużej prostokątnej blachy, więc wyszedł mi jeden spód, ale jeśli chcecie mieć dwa lub więcej użyjcie mniejszej blaszki lub zróbcie ciasto z podwójnej porcji.

Upieczone i nasączone ciasto należy teraz odpowiednio ukształtować. Ja obcięłam boki i górę robiąc kształt samochodu. Ze ściętych części wycięłam koła.

Krem przygotowałam również na bazie przepisu kremu do ciasta szpinakowego, czyli zmieszałam śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Podzieliłam krem na odpowiednie porcje i zabarwiłam na odpowiednie kolory barwnikami spożywczymi w proszku.
Na koniec odpowiednio ozdobiłam kremami dane części auta, obrysowałam dookoła całe tortowe auto i gotowe. Ciasto samochód należy jeszcze wstawić do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem.
