Na urodziny dziecka lub na inną okazję można zrobić różne kształty tortu. Obecnie mamy szerokie pole do popisu w tym zakresie i możemy samodzielnie upiec tort jaki tylko chcemy lub możemy zamówić odpowiedni w cukierni. Pozostając jednak przy pierwszym wyborze i robiąc go samodzielnie, to dziś pokażę wam jak zrobić tort w kształcie sowy dla wszystkich sowich wielbicieli.
Do zrobienia takiego tortu wystarczy, że wcześniej upieczemy biszkopt w kształcie prostokąta oraz przygotujemy domowy krem. Kształt biszkoptu jest tu ważny, ponieważ z niego będziemy wycinać sowę, więc musi on być większy niż tradycyjne koło. Tak więc wyjmujemy go z blaszki i przekładamy na deskę do krojenia (denko). Za pomocą ostrego noża wycinamy z biszkoptu kształt głowy sowy. Dół głowy zaokrąglamy, a na górze wycinamy uszy sowy. Resztki z ciasta odkładamy na razie na bok.
Teraz ciasto trzeba przekroić na pół, po to by przełożyć je kremem. Po przekrojeniu na dwie części nasączamy każdą z nich (ja nasączam ciepłą wodą z odrobiną soku z cytryny) i kładziemy połowę ilości całego kremu. Na krem kładziemy drugą połowę ciasta i lekko dociskamy całość, by krem się równo rozprowadził. Połową ilością kremu, który nam został, smarujemy ciasto na górze i po bokach tortu.

Pozostały krem wkładamy do rękawa/szprycy i wyciskając odpowiedni wzór tutki nakładamy go na posmarowany wcześniej tort.

Z resztek biszkoptu wycinamy dwa koła na oczy i mały kwadrat, który będzie dziobem sowy (kwadrat musimy odwrócić tak jak na zdjęciu), Na oczy wyciskamy jeszcze po kropli kremu, by oczy sowy były brązowe.

Tort w kształcie sowy gotowy. Świeczki możemy wbić w uszy sowy lub dookoła jej głowy, po prostu wg uznania.