pytanie zadane 16 listopada 2017 w Fauna i flora przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 31 stycznia 2018 przez użytkownika

Różnice między kurą a brojlerem mogą dotyczyć zarówno hodowli, jak i jedzenia owego mięsa. Dlatego poniżej postaram się w miarę przejrzysty sposób opisać jedno i drugie, tak by już więcej nie mieć wątpliwości związanych z tymi zwierzętami (z tymi rodzajami drobiowego mięsa). 

Kurczak czy też kura domowa należy do ptactwa, które hoduje się przede wszystkim na sprzedaż. Kurczaki zazwyczaj hoduje się na fermach bądź w zagrodach, natomiast znane są przypadki klatkowej hodowli tych zwierząt.
Najlepsze z nich wszystkich są kurczaki zagrodowe, gdyż pochodzą z ekologicznych gospodarstw, przebywają się na świeżym powietrzu z dostępem do naturalnego światła i pożywienia bez GMO i antybiotyków. Rosną powoli, a trwa to około 56 dni. Jeśli jeszcze do tego mamy dostęp do sprawdzonego źródła, możemy udać się do takiego rolnika, który hoduje kurczaki zagrodowe, to jest to najwspanialsza rzecz, bo tak naprawdę wiemy co potem jemy. Poniżej zdjęcie kurczaka pieczonego

pieczony kurczak

Hodowlą kurczaków w kurnikach zaczęto interesować się dopiero w XIX wieku, wcześniej latały sobie one wolno przez cały czas. 
Kury są znacznie mniejsze od brojlerów, a co za tym idzie mają mniej mięsa (co widać porównując powyższe i poniższe zdjęcie). 

Brojlery natomiast to kurczaki, które poddane są intensywnemu tuczeniu, by w jak najszybszym czasie trafić na ubój. Tylko w takim celu się je hoduje. Takie kurczaki są tanie w produkcji i przeznacza się je na sprzedaż przemysłową. 
Takim mianem określa się nie tylko kury, ale również kaczki i indyki. Na poniższym zdjęciu brojler pieczony (wyraźnie widać, że jest on większy od zwykłego kurczaka).

pieczony brojler

komentarz 24 listopada 2020 przez użytkownika anonimowy

Bojlery to takie kurczaki na sterydach laugh

...