walutomat

pytanie zadane 30 października 2017 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy
Jakie są techniki krojenia ich wg kucharzy?

1 odpowiedź

odpowiedź 30 października 2017 przez użytkownika

To, że warzywa czy owoce można pokroić w plasterki wie każdy, ale czy znaliście jeszcze inne sposoby ich krojenia? Jeśli nie to koniecznie je poznajcie i przygotujcie wspaniałe, nie tylko pod względem smakowym, potrawy. Nazwy będą pochodzić z języka francuskiego, ponieważ to właśnie kuchnia francuska jest najstarsza kuchnią świata. 

Vichy, czyli plasterki. Najbardziej znany i najprostszy sposób krojenia.

Kostka to również bardzo znany sposób krojenia jarzyn, które używa się do zup czy gulaszów. Ładnie prezentuje się w potrawach kostka jednakowej wielkości.

Julienne, czyli drobne słupki. W ten sposób kroi się warzywa głównie w kuchni azjatyckiej.

Batonnets, czyli słupki. Różnią się od drobnych słupków, tym, że są to grube słupki. Można tak kroić warzywa do gulaszu lub ziemniaki na frytki. 

Paysanne, czyli romby. W warzywach wycinamy niewielki romby. Takie warzywa służą głównie do dekoracji

...