Kuchnia skandynawska, czyli ta pochodząca z takich krajów jak: Dania, Norwegia, Islandia i Finlandia, obfituje w mięsa i ryby. Do tego najczęściej dodaje się słoninę, jaja, śmietanę i sery, dlatego tez należy ona do kuchni ciężkich i tłustych.
Będąc w Danii trzeba spróbować kanapek smorrebrod. Kraj ten słynie również z serów, głównie Roquefort. Szwecka kuchnia natomiast obfituje w słodkości, lody, ciasta i owoce. Finlandia to znowu ryby, dziczyzna, grzyby, owoce leśne, czerwone buraki, koperek i pietruszka oraz swojski pieczony chleb.
Tak więc warto spróbować takich dań jak:
- Smorrebrod - duńskich kanapek
- Skipperlabskovs - marynarski garnek
- Ablekabe - duński placek z jabłkami
- Bondepige med slor - zimny chlebowy deser
- Islandske rejer - sałatka z krewetek
- Fiske sope - zupa rybna
- Svenska kottbullar - szwedzkie kulki mięsne
- Majonez szwedzki
- Lingonpaj - placek z borówkami
- Kesakeitto - zupa jarzynowa
- Paistetut seienet - grzyby smażone z kwaśną śmietaną
- Sałatka śledziowa
- Lanttulaatikko - zapiekanka z rzepy