pytanie zadane 14 października 2017 w Kuchnia przez użytkownika Gość

1 odpowiedź

odpowiedź 17 października 2017 przez użytkownika

Kuchnia skandynawska, czyli ta pochodząca z takich krajów jak: Dania, Norwegia, Islandia i Finlandia, obfituje w mięsa i ryby. Do tego najczęściej dodaje się słoninę, jaja, śmietanę i sery, dlatego tez należy ona do kuchni ciężkich i tłustych. 

Będąc w Danii trzeba spróbować kanapek smorrebrod. Kraj ten słynie również z serów, głównie Roquefort. Szwecka kuchnia natomiast obfituje w słodkości, lody, ciasta i owoce. Finlandia to znowu ryby, dziczyzna, grzyby, owoce leśne, czerwone buraki, koperek i pietruszka oraz swojski pieczony chleb. 

Tak więc warto spróbować takich dań jak:

- Smorrebrod - duńskich kanapek

- Skipperlabskovs - marynarski garnek

- Ablekabe - duński placek z jabłkami

- Bondepige med slor - zimny chlebowy deser

- Islandske rejer - sałatka z krewetek

- Fiske sope - zupa rybna

- Svenska kottbullar - szwedzkie kulki mięsne

- Majonez szwedzki

- Lingonpaj - placek z borówkami

- Kesakeitto - zupa jarzynowa

- Paistetut seienet - grzyby smażone z kwaśną śmietaną

- Sałatka śledziowa

- Lanttulaatikko - zapiekanka z rzepy

...