walutomat

pytanie zadane 14 października 2017 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 17 października 2017 przez użytkownika

Kuchnia krajów Beneluxu jest bardzo zróżnicowana, chociażby dlatego, że region ten zamieszkują zarówno Walonowie (Belgijczyczy mówiący po francusku) jak i Flamandowie ( Belgijczycy mówiący dialektem holenderskim). 

Głównym tzn. częstym składnikiem pożywienia jest wołowina, ale również ryby, drób, szparagi i brukselka, masło i śmietana. Oczywiście w kuchni tej nie może zabraknąć sera: Gouda i Edam. Jada się tu w dzień bogate śniadania, lekkie obiady i obfite kolacje. Odwiedzając Belgię. Holandię czy Luxemburg warto spróbować:

- Waterzooi - flamandzki rosół z kury

- Le hochepot - danie jednogarnkowe

- Hollandse erwtensoep - holenderska grochówka

- Subgum - ryż w sosie mięsnym

- Hollandse sla - sałatka serowa

- Omelette aux champignons - omlet z pieczarkami

- Beignets aux pommes - jabłka w cieście

...