Kuchnia bałkańska to kuchnia krajów leżących na Półwyspie Bałkańskim pomiędzy Morzem Adriatyckim, Morzem Jońskim, Morzem Egejskim i Morzem Czarnym. Zaliczają się do niego takie państwa jak: Albania, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Czarnogóra, Grecja, Kosowo, Macedonia, Rumunia Serbia i Chorwacja.
W krajach bałkańskich częstym produktem spożywczym są: warzywa, baranina, ryby, ziemniaki, ryż, sery, jogurty i olej roślinny. Elementem dodawanym do każdej potrawy są przyprawy i sok cytrynowy lub z limonki. Poniżej wymienię kolejno bałkański kraj oraz podam kilka przykładowych, tradycyjnych dań:
Rumunia
- Ciorba taraneasca - rosół wołowy
- Puicu caise - kurczak z morelami
- Mamaliga - mamałyga
Bułgaria
- Czorba topczeta - zupa ryżowa z knedlikami i jogurtem
- Tarator - zimna zupa jogurtowa
- Musaka
- Banica - roladki z twarogiem
Albania
- Elbasan tava - baranina z jogurtem
Grecja
- Avgolemono soupa - zupa cytrynowa
- Tsatsiki - przystawka jogurtowa
- Salata therini - grecka sałatka wiejska
- Tiropita - zapiekany owczy ser