seohost
pytanie zadane 14 października 2017 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy
Z jakich krajów to są potrawy?

1 odpowiedź

odpowiedź 17 października 2017 przez użytkownika

Kuchnia bałkańska to kuchnia krajów leżących na Półwyspie Bałkańskim pomiędzy Morzem Adriatyckim, Morzem Jońskim, Morzem Egejskim i Morzem Czarnym. Zaliczają się do niego takie państwa jak: Albania, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Czarnogóra, Grecja, Kosowo, Macedonia, Rumunia Serbia i Chorwacja. 

W krajach bałkańskich częstym produktem spożywczym są: warzywa, baranina, ryby, ziemniaki, ryż, sery, jogurty i olej roślinny. Elementem dodawanym do każdej potrawy są przyprawy i sok cytrynowy lub z limonki. Poniżej wymienię kolejno bałkański kraj oraz podam kilka przykładowych, tradycyjnych dań:

Rumunia

- Ciorba taraneasca - rosół wołowy

- Puicu caise - kurczak z morelami

- Mamaliga - mamałyga

Bułgaria

- Czorba topczeta - zupa ryżowa z knedlikami i jogurtem

- Tarator - zimna zupa jogurtowa

- Musaka

- Banica - roladki z twarogiem

Albania

- Elbasan tava - baranina z jogurtem

Grecja

- Avgolemono soupa - zupa cytrynowa

- Tsatsiki - przystawka jogurtowa

- Salata therini - grecka sałatka wiejska

- Tiropita - zapiekany owczy ser

...