pytanie zadane 13 października 2017 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 14 października 2017 przez użytkownika

Kuchnia włoska uchodzi za najstarszą kuchnię świata, w której dominują proste i oryginalne potrawy. Znana jest ze spożywania ryb, skorupiaków, potraw mącznych i przystawek. W kuchniach włoskich często są używane różne tłuszcze w zależności od rejonu kraju. Należą do nich smalec wieprzowy, masło i oliwa. 

Oczywiście nie można zapomnieć o makaronach, których we Włoszech jest wiele rodzajów. Flagowym produktem jest też pizza podawana z mięsem, rybą, jarzynami, owocami i innymi dodatkami, w których znajduje się obowiązkowo ser. Najbardziej znanym włoskim serem jest parmezan (ser twardy), ale również gorgonzola (ser pleśniowy z zielonymi żyłkami) oraz mozarella. 

Będąc we Włoszech i wybierając się do restauracji warto zwracać uwagę na ich nazwy/klasy, ponieważ to od nich uzależnione są ceny potraw. I tak od najniższej jest to: osteria (zajazd), trattoria (bar), taverna (oberża) i ristorante (restauracja). Dobrze zjeść w nich takie tradycyjne dania jak:

- Minestrone - zupa jarzynowa

- Polenta - papka z mąki kukurydzianej i wody lub mleka

Antipasti - przystawki włoskie

- Pizza

- Risotto - ryż z jarzynami, grzybami i serem

- Lasagne al forno alla Bolonese - zapiekane lasagne

- Lody Cassate

...