lh
pytanie zadane 28 września 2017 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 28 września 2017 przez użytkownika

Bouquet garni to bukiet świeżych ziół. Jest to mieszanka świeżo ściętych, zerwanych ziół, które związuje się bawełnianą nitką i dodaje się do do potraw, dań pieczonych, choć najczęściej do zup i bulionów. Bouquet garni jest to coś podobnego do naszej polskiej włoszczyzny tylko, że nie są to warzywa a same zioła. 

Pojęcie to pochodzi z języka francuskiego, gdyż właśnie tam zaczęto tworzyć po praz pierwszy takie bukiety ziołowe. Najczęściej do bouquet garni dodaje się takie zioła jak: liść laurowy, tymianek, liście selera i natkę pietruszki oraz liść pora. Zazwyczaj też dobór ziół nie jest przypadkowy i w wersji podstawowej składa się z mieszanki trzech ziół:

- 8 części natki pietruszki,
- 1 części liścia laurowego,
- 1 części tymianku.

Czasem dla lepszego, nowego smaku dodaje się też bazylię, rozmaryn, trybulę, czarny pieprz, cząber, bylicę czy krwiściąg. 

bukiet ziołowy

Całość zawija się w liść pora na kształt rulonika i związuje sznurkiem lub tworzy bukiet. Tak przygotowane zioła wrzuca się do bulionu, a potem wyjmuje za pomocą szczypiec lub cedzaka. Wielkość pęczka ziołowego zależy od wielkości garnka w jakim przygotowujemy potrawę, im większy garnek tym większy bukiet. 

Poniżej filmik z przygotowania bouquet garni: 

...