Klarowane masło możecie używać do wielu dań, potraw zarówno smażonych, jak i gotowanych. Jak wiadomo ceny klarowanego masła w sklepach nie są tanie i jeśli używacie takiego masła często to warto zacząć robić je samemu.
Wykonanie jest dość proste i by uzyskać 100 g klarowanego masła musicie użyć około 180 g pokrojonego w małe kostki masła. Ważna jest również jakość masła, im wyższa tym masło będzie lepsze. Wkładamy kostki masła do rondelka. Rondelek wstawiamy do większego garnka z wodą i włączamy mały ogień. Rozpuszczamy je nad kąpielą wodną. Masło powinno topić się samo, bez naszego mieszania.
Zdejmujemy rondel, gdy masło się rozpuści i studzimy masło. Na wierzchu powinna zebrać się pianka, którą zdejmujemy delikatnie nie mieszając rozpuszczonego masła. Resztę czystego płynu odlewamy, a mleczny osad, który jest w garnku zostawiamy. Sklarowane masło najlepiej jest przechowywać w hermetycznie zamkniętym naczyniu w lodówce.
Masło klarowane określa się też często mianem masło ghee (ghi). Jest to jedno z rodzajów masła klarowanego, które jest oczyszczone z białka, wody i osadu, czyli stanowi w 100% czysty tłuszcz. Pozbawione jest też kazeiny i laktozy.
Można na nim smażyć, gotować i piec i nie zmieni się pod jego wpływem smak przygotowywanych dań. Przygotowuje się je tak samo jak masło klarowane. Zaletami takiego masła jest:
- wysoka temperatura dymienia, dzięki czemu nadaje się do głębokiego smażenia, gotowania i pieczenia,
- delikatny orzechowy aromat,
- wspomaganie trawienie,
- działanie przeciwzapalne,
- uelastycznienie tkanki łącznej,
- usprawnienie pracy mózgu,
- regulacja kwasów żołądkowych,
- oczyszczanie organizmu.