pytanie zadane 28 września 2017 w Kuchnia przez użytkownika Gość

1 odpowiedź

odpowiedź 2 października 2017 przez użytkownika

Bulion z kurczaka podobnie jak bulion rybnymoże być wspaniałym pomysłem na pyszny obiad, ale również można go później zaprawić i przygotować na jego bazie inne zupy. Bulion jest podstawą każdej zupy, więc musi być dobrze przygotowany. 

Składniki:

- około kg kości i mięsa z kurczaka,

- cebula,

- marchewka,

- seler naciowy,

- 6 ziaren pieprzu,

- bouqet garni,

- 4 litry wody.

Wykonanie:

Kości i mięso z kurczaka dokładnie opłukać i pokroić. Włożyć do garnka i dodać przekrojoną cebulę, marchewkę i seler oraz zioła, pieprz i wodę. Całość doprowadzić do wrzenia i następnie gotować na małym ogniu przez około 2-3 godziny. Co jakiś czas należy zupę oczyścić z szumowin. 

rosół w pudełku

Po tym czasie bulion przelewamy przez sitko i studzimy. Schładzamy go potem w lodówce i zbieramy powstałą na jego powierzchni warstwę tłuszczu. Z podanych wyżej składników powinno powstać około 1,5-2 litrów wywaru. 

...