Bulion z kurczaka podobnie jak bulion rybny, może być wspaniałym pomysłem na pyszny obiad, ale również można go później zaprawić i przygotować na jego bazie inne zupy. Bulion jest podstawą każdej zupy, więc musi być dobrze przygotowany.
Składniki:
- około kg kości i mięsa z kurczaka,
- cebula,
- marchewka,
- seler naciowy,
- 6 ziaren pieprzu,
- bouqet garni,
- 4 litry wody.
Wykonanie:
Kości i mięso z kurczaka dokładnie opłukać i pokroić. Włożyć do garnka i dodać przekrojoną cebulę, marchewkę i seler oraz zioła, pieprz i wodę. Całość doprowadzić do wrzenia i następnie gotować na małym ogniu przez około 2-3 godziny. Co jakiś czas należy zupę oczyścić z szumowin.

Po tym czasie bulion przelewamy przez sitko i studzimy. Schładzamy go potem w lodówce i zbieramy powstałą na jego powierzchni warstwę tłuszczu. Z podanych wyżej składników powinno powstać około 1,5-2 litrów wywaru.