Ujemne kalorie to inaczej puste kalorie. Są to takie produkty, które zawierają dużą ilość cukrów prostych i tłuszczów, ale mało wartości odżywczej, tak potrzebnej dla naszego organizmu. Zjadając puste kalorie mamy siłę do działania, energię, ale na krótki czas, a potem odczuwamy nagły jej spadek.
Trzeba pamiętać o tym, że nie ma takich produktów, które dostarczają nam mniej kalorii niż same posiadają. Każdy produkt posiada kalorie, jedne mają ich mniej, inne więcej, ale każdy z nich kalorie ma. O ujemnych kaloriach można mówić w przypadku produktów, które posiadają mało kalorii ogólnie. Mniejszej ilości przyjmowanych kalorii dostarczą nam np. owoce i warzywa. Nie będą to zaś kalorie puste, bo choć owoce posiadają cukier w swoim składzie to jest to zdrowszy jego odpowiednik.
Najlepsze owoce i warzywa to te sezonowe. Oczywiście warzywa najlepiej jest spożywać na surowo lub ewentualnie gotując je na parze. Trzeba też pamiętać, by nie dodawać do nich soli, a jeśli już musimy to w bardzo małych ilościach. Mało kalorii mają zatem:
- warzywa zielone: brokuły, kapusta, kalafior, szpinak, szparagi, ogórki, sałata,
- dynia, cukinia, marchew, kukurydza, pomidor,
- rzepa,
- kiszona kapusta.

Jeśli chodzi o owoce to mało kalorii znajdziemy w:
- brzoskwiniach,
- jabłkach,
- malinach,
- ananasy,
- gruszki,
- śliwki,
- truskawkach.
Mało kaloryczne są również niektóre zioła, jak np.: melisa, mięta, szałwia, bazylia i tymianek. Przed przystąpieniem do tego typu "diety" warto skonsultować się ze swoim lekarzem, by stwierdził czy nie zaszkodzi ona naszemu organizmowi. Codziennie bowiem musimy dostarczać mu mikroelementów i makroelementów, by poprawnie funkcjonował.