Domowe flaki są daniem, które pasuje zarówno na obiad czy pożywną kolację. Nie muszą kojarzyć się tylko z weselami czy innymi tego typu imprezami. Robi się je bardzo łatwo, choć mogą być nieco długotrwałym daniem w przygotowaniu. Poza tym są świetną przekąską "na potem", gdzie można je poporcjować, zamrozić i wyciągnąć wtedy, gdy mamy na nie ochotę. Poniżej znajdziecie przepis jak je zrobić.
Składniki:
- flaki wołowe mrożone lub świeże,
- rosół,
- Kucharek,
- pół selera,
- 2 pietruszki,
- 30 dag marchewki,
- przyprawa Maggi,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej i słodkiej papryki,
- 3-4 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- garść majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Flaki, niezależnie czy są mrożone czy świeże gotujemy w wodzie z dodatkiem około łyżki przyprawy Kucharek lub podobnej. Następnie studzimy.

Do gotowego, domowego rosołu wkładamy flaki, startą na tarce marchew, pietruszkę i seler. Ważne by rosół był czysty, należy wyjąć z niego mięso, warzywa i całość przecedzić. Następnie dodajemy jeszcze wszystkie przyprawy. Całość gotujemy około 1,5-2 godziny, by flaki były miękkie. W razie konieczności całość można doprawić. Domowe flaki najlepiej smakują podawane bardzo gorące z bułką.

