pytanie zadane 14 września 2017 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 14 września 2017 przez użytkownika

Domowe flaki są daniem, które pasuje zarówno na obiad czy pożywną kolację. Nie muszą kojarzyć się tylko z weselami czy innymi tego typu imprezami. Robi się je bardzo łatwo, choć mogą być nieco długotrwałym daniem w przygotowaniu. Poza tym są świetną przekąską "na potem", gdzie można je poporcjować, zamrozić i wyciągnąć wtedy, gdy mamy na nie ochotę. Poniżej znajdziecie przepis jak je zrobić.

Składniki:

- flaki wołowe mrożone lub świeże,

- rosół,

- Kucharek,

- pół selera,

- 2 pietruszki,

- 30 dag marchewki,

- przyprawa Maggi,

- pół łyżeczki gałki muszkatołowej i słodkiej papryki,

- 3-4 liście laurowe,

- kilka ziarenek ziela angielskiego,

- garść majeranku,

- sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Flaki, niezależnie czy są mrożone czy świeże gotujemy w wodzie z dodatkiem około łyżki przyprawy Kucharek lub podobnej. Następnie studzimy. 

świeże flaki

Do gotowego, domowego rosołu wkładamy flaki, startą na tarce marchew, pietruszkę i seler. Ważne by rosół był czysty, należy wyjąć z niego mięso, warzywa i całość przecedzić. Następnie dodajemy jeszcze wszystkie przyprawy. Całość gotujemy około 1,5-2 godziny, by flaki były miękkie. W razie konieczności całość można doprawić. Domowe flaki najlepiej smakują podawane bardzo gorące z bułką. 

starte marchewki, seler i pietruszka

domowe flaki

...