pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Kuchnia przez użytkownika
otagowane ponownie 1 marca 2020 przez użytkownika

parówka i ciasto

4 odpowiedzi

odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez użytkownika

Przepis na smakowitą przekąskę. Przygotujecie ją w kilka minut z prostych składników. Choć danie nie wygląda na wykwintne, to jednak smakiem na takie prawie takie zasługuje :) Przepis na ciasto jest podobny do tego na pizzę, jednak z małą różnicą. Natomiast główną rolę odgrywa parówka.

Jak wiemy parówki, zwłaszcza te cienkie, są lubiane przez dzieci, dlatego myślę, że to danie zasmakuje również im. Ułożone w ciekawą kompozycję, stanie się rozchwytywane z talerzy podczas przyjęć lub zwykłej kolacji. Warto, kupując parówki, zwrócić uwagę na ich jakość, ponieważ to ona decyduje o smaku całej przekąski. Więc najlepiej, gdyby była tam duża ilość mięsa i to nie tego oddzielonego mechanicznie. Najczęściej parówki spożywamy w formie "bez niczego" tzn. gotowane i podawane z sosem / ketchupem lub w formie hot - doga. A dziś w cieście.

Porcja: dla 2 - 3 osób

Czas wykonania: około 45 minut

Składniki:

- opakowanie parówek np. Babuni lub Berlinki,

- 250 g mąki pszennej,

- 3 dag drożdży świeżych,

- szczypta soli,

- 2 jajka, 

- 2 łyżki oliwy lub oleju,

- 1,5 łyżki cukru,

- pół szklanki ciepłej wody.


Wykonanie:

Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z cukrem, wodą i łyżeczką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej oliwę lub olej, sól, jajko oraz dobrze wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na płaski placek.

Z placka wycinamy prostokąty. Jeden bok o długości parówki, drugi na mniej więcej 8 cm. Następnie zawijamy parówkę w tak wycięte ciasto i dokładnie zlepiamy jego końce i brzegi. Teraz kroimy parówkę w cieście na plastry o grubości około 2 cm. Z takiej parówki powinno nam wyjść około 6 - 8 części.

parówka w cieście

Układamy krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tworząc kształt kwiatka lub inny dowolny. Na koniec smarujemy kwiatki rozmąconym jajkiem. Tak przygotowaną przekąskę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Gotowe danie / przekąskę z parówek w cieście drożdżowym można podawać z sosem, ketchupem lub majonezem. Najlepsze ciepłe.

pieczona parówka

komentarz 24 września 2016 przez użytkownika

Przepis na parówkowe ośmiornice.

Składniki:

- makaron spaghetti (ilość dowolna),

- parówka (ilość dowolna).

Wykonanie:

Parówkę kroimy na 2-3 cm kawałki, a następnie wbijamy w nią surowy makaron spaghetti, który wcześniej łamiemy na pół (można też dać całą długość). Wtedy powstanie nam coś takiego:

co zrobić z parówki

przekąska z parówki

Następnie całość gotujemy około 10 minut, tyle ile makaron, by zrobił się miękki. Odcedzamy i podajemy z ulubionym sosem lub ketchupem. 

ośmiornice z parówki

odpowiedź 27 czerwca 2017 przez użytkownika

Ośmiorniczki z parówki to świetna przekąska dla dzieci, a zwłaszcza dla niejadków. Z pewnością zjedzą je ze smakiem. W tym celu cienką parówkę kroimy na 3-4 kawałki. Z jednej strony nacinamy koniec parówki, by powstało 8 nóg. U góry robimy miejsce na oczy, które wycinamy nożykiem. 

Teraz ośmiorniczki wkładamy na parę minut do gotującej się wody i czekamy, aż się rozejdą nóżki ośmiorniczki. Odcedzamy i w miejsce oczu można zrobić kropeczki ketchupem. 

ośmiorniczki z parówki

odpowiedź 31 października 2017 przez użytkownika

Parówki w cieście francuskim - spiralki

Szybkie danie, szybki przepis na przekąskę, kolację lub śniadanie. Można to wykonać wspólnie z dziećmi, idealne na odwiedziny niezapowiedzianych gości lub gdy chcemy zjeść coś na szybko. Przygotuj:

- parówki,

- ciasto francuskie.

Wykonanie:

Parówki odwijamy z ochronnej folii i nacinamy lekko wzdłuż nożem, by parówka po upieczeniu nie zrobiła się pomarszczona. Ciasto francuskie kroimy na cienkie paski, którymi następnie dokładnie owijamy każdą parówkę, tworząc spiralkę. 

parówki owinięte ciastem francuskim

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 15-20 minut. Gotowe parówki w cieście podajemy z ketchupem lub innym ulubionym sosem. 

parówkowe spiralki z ciasta francuskiego

odpowiedź 7 października 2018 przez użytkownika

Hod-dog francuski w domowym wydaniu

domowy hod-dog francuski

Parówki w bułce to rozwiązanie na szybką kolację, śniadanie lub drugie śniadanie. Składniki takie przeważnie każdy z nas w domu zazwyczaj ma, a jeśli nie to można je wszędzie kupić i danie to nie zalicza się do dań drogich. W dodatku można do nich dodać sezonowe warzywa.

Składniki (ilość dowolna, zależna od liczby osób):

- parówki,

- bułki,

- sałata,

- majonez,

- pomidor, 

- ogórek,

- ketchup.

Wykonanie:

Z bułki odkroić górną część i wydrążyć lub uklepać miękki środek. Wnętrze posmarować majonezem. Włożyć liść sałaty, przekrojoną na pół parówkę oraz pozostałe warzywa. Bułeczki podgrzać w piekarniku (około 5 minut) lub w mikrofali (parę sekund). Przed spożyciem francuskie hod-dogi polać ketchupem.

hod-dog francuski parówka w bułce

...